Skip to main content

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning (för viss tid) är möjligt vid följande tillfällen:

  • Utbytesstudier
  • Arbetspraktik
  • Sommarmånaderna (juni, juli & augusti)

Underhyresgästen bör vara myndig och studerande. Om du hyr ut i andra hand utanför sommarmånaderna bör underhyresgästen studera i Helsingforsregionen.

Vänligen observera att distansstudier inte är en giltig orsak för att hyra ut din bostad i andra hand.

Enligt hyresavtalet och hyreslagen måste hyresvärden alltid ge tillstånd för underhyresavtal. Även fast du har en underhyresgäst är du som huvudhyresgäst fortsättningsvis ansvarig för bostaden och hyresbetalningarna.

För att ett underhyresavtal ska kunna godkännas bör underhyresgästens studieintyg, senaste beskattningsintyg och underhyresavtalet mellan parterna lämnas in till hyresvärden åtminstone en (1) månad innan underhyresavtalets inleds. Om underhyresavtalet gäller utanför sommarmånaderna bör huvudhyresgästen även uppvisa intyg över arbetspraktik/utbyte.

Kom ihåg att även dela hyresvillkor och ordningsregler med din underhyresgäst, samt andra nödvändiga användarinstruktioner.

För tilläggsinformation kontakta Fastighets Ab Arcada Nova 029 428 2900 / info@arcadanova.fi)

underhyresavtalsbotten

Dubbelkolla att du har koll på följande punkter innan du skaffar dig en underhyresgäst:

  • Som primär hyresgäst är du alltjämt ansvarig för hyres- och andra avgifter, för bostadens skick och andra skyldigheter enligt hyresavtalet. Dylika frågor sköter Fastighets Ab Arcada Nova med den primära hyresgästen. Andrahandsuthyrning av bostaden utan Fastighets Ab Arcada Novas tillstånd kan medföra att det primära hyresavtalet hävs.
  • Bostaden får endast hyras ut för att utnyttjas av samma antal personer som framgår i det primära hyresavtalet (en person i en etta, max 2 i parbostad).
  • Du får endast debitera den hyra som du själv betalar för bostaden. För dina egna möbler m.m. som underhyresgästen kan använda får du begära en särskild ersättning.
  • Gör alltid upp avtalet om andrahandsuthyrning skriftligt!
  • Meddela om andrahandsuthyrningen till Fastighets Ab Arcada Nova minimi en (1) månad innan underhyresgästen flyttar in, genom att skicka in de efterfrågade dokumenten såsom underhyresavtal etc. för godkännande.
  • Om du får bostadsbidrag, kom ihåg att meddela om andrahandsuthyrningen till FPA. Stödet för bostaden upphör för den tid då bostaden är uthyrd åt en utomstående.
  • Huvudhyresgästen ska informera magistraten om sin flytt. Besök för mer information:
dvv.fi/sv/privatpersoner